Gdje to radimo industrije

Uspješne priče

‘S-HERTOGENBOSCH, NIZOZEMSKA

Druga najveća svjetska pivarska grupacija, Heineken odabrala je Montelektro za migraciju sustava automatizacije u njihovoj pivovari u Den Boschu u Nizozemskoj.

 

Pivovara koja godišnje proizvede 7,5 Mhl piva ima 50 silosa za sirovine, tri linije za proizvodnju pivu, 150 spremnika za fermentaciju, 50 spremnika finalnih proizvoda, šest linija za filtraciju, četiri linije za centrifugalnu separaciju piva te dvije jedinice za pasterizaciju piva. Njihov sustav za automatizaciju uključuje više od stotinu Rockwellovih procesora zamijenjenih s 50 Siemensovih procesora, 45 000 upravljačkih modula, 1200 sekvenci automatizacije, 2 SQL baze podataka, deset inženjerskih stanica i 50 radnih stanica operatora s višestrukim brojem monitora.

 

Kako bi proveli migraciju sustava, klijent je zahtijevao visoko kvalitetan softver, pre-MI i MI kao i kratak rok implementacije s minimalnim utjecajem na proizvodnju. Stoga je Montelektrova odgovornost bila zamijeniti postojeći sustav za proizvodnju korištenjem ProLeitove brewmaxx platforme. Posao je uključivao zamjenu I/O, implementaciju sustava PLC/HMI, MES-a te IT rješenja, povezivanje s ostalim dijelovima postrojenja, automatske rute i ciljane selekcije tijekom procesa, edukaciju osoblja te upravljanje projektom. Projekt je trajao pet godina te je bio podijeljen u pet faza. Nakon isporuke kompletnog rješenja, klijent je potpisao i SLA ugovor kako bi 24 h tjedno imao podršku tima Montelektrovih inženjera.

 

 

 

APAN, MEKSIKO

Jedan od najznačajnijih Montelektrovih Greenfield projekata je svakako isporuka cjelovitog rješenja za pivovaru u meksičkom Apanu. Pivovara ima godišnji proizvodni kapacitet od 12MhL te je dio najveće svjetske pivarske grupacije AbinBev. Sveukupno, sastoji se od 190 jedinica za koje je bilo potrebno pripremiti i realizirati elektro-projekt te automatizaciju. Hardverski inženjering projekta uključivao je pripremu nacrta sukladno klijentovim zahtjevima te meksičkim normama i standardima. Pritom je, dakako, bilo potrebno prilagoditi se i zahtjevima različitih komunikacijskih kanala (Ethernet, Profinet, FO, AS-i, Profibus PA & DP, PLC). Kompletan elektro-projekt uključivao je specifikaciju mrežne opreme, upravljačkih ploča, kabela, kabelskih ruta i drugih važnih dodataka.

 

U sklopu projekta instalirano je i u rad pušteno 64 ormara MCC, 5 PLC-eva te 34 signalne upravljačke ploče (field signal panel). Osim toga, isporučeno je više od 230 km raznih kabela, a kompletna kabelska ruta iznosila je 15 km. Za potrebe softverskog inženjeringa korišten je Siemensov Braumat V7.1, a ispitivanje je obavljeno u Montelektrovom virtualnom okruženju. Montelektrovi tim stručnjaka je rukovodio i procesom puštanja u rad i pokretanje sustava, koje je uključivao postavljanje kompletne mreže, montažu, pripremu kompletnog komunikacijskog sustava pivovare s trećim stranama, povezivanje sučelja svih jedinica te ispitivanje proizvodnog procesa i opreme.

 

 

 

BELJE, HRVATSKA

Belje je najveća poljoprivredna tvrtka u Jugoistočnoj Europi. Već više od tri stoljeća proizvodi kvalitetnu domaću hranu, a danas zapošljava 1800 ljudi koji rade u proizvodnji mlijeka i sireva, sušenog mesa, povrća, žitarica, vina i stočne hrane.

 

Naša zajednička uspješna priča odnosi se na implementaciju Montelektrova rješenja u njihovoj tvornici stočne hrane, čiji je godišnji proizvodni kapacitet 300 000 tona. U sklopu ovoga projekta modernizirali smo njihov pogon u Dardi. Proveli smo automatizaciju kompletne proizvodnje i procesa upravljanja materijalima i receptima te integracijom sa SAP-om omogućili izvještavanje o procesu proizvodnje. Projekt je uključivao automatizaciju strojeva i sustava različitih proizvođača, ukupne snage 3 MW: upravljački paneli SIMATIC, distribuirane periferije ET200S, sustav iFIX SCADA, ABB-ovi diskovi, Schneiderovi mlinovi za pelete, SIMATIC upravljačke ploče te Montelektrovi kontrolni ormari.