Gdje to radimo industrije

Uspješne priče

‘S-HERTOGENBOSCH, NIZOZEMSKA

 

 

 

 

 

 

 

 

Druga najveća svjetska pivarska grupacija, Heineken odabrala je Montelektro za migraciju sustava automatizacije u njihovoj pivovari u Den Boschu u Nizozemskoj.

 

Pivovara koja godišnje proizvede 7,5 Mhl piva ima 50 silosa za sirovine, tri linije za proizvodnju pivu, 150 spremnika za fermentaciju, 50 spremnika finalnih proizvoda, šest linija za filtraciju, četiri linije za centrifugalnu separaciju piva te dvije jedinice za pasterizaciju piva. Njihov sustav za automatizaciju uključuje više od stotinu Rockwellovih procesora zamijenjenih s 50 Siemensovih procesora, 45 000 upravljačkih modula, 1200 sekvenci automatizacije, 2 SQL baze podataka, deset inženjerskih stanica i 50 radnih stanica operatora s višestrukim brojem monitora.

 

Kako bi proveli migraciju sustava, klijent je zahtijevao visoko kvalitetan softver, pre-MI i MI kao i kratak rok implementacije s minimalnim utjecajem na proizvodnju. Stoga je Montelektrova odgovornost bila zamijeniti postojeći sustav za proizvodnju korištenjem ProLeitove brewmaxx platforme. Posao je uključivao zamjenu I/O, implementaciju sustava PLC/HMI, MES-a te IT rješenja, povezivanje s ostalim dijelovima postrojenja, automatske rute i ciljane selekcije tijekom procesa, edukaciju osoblja te upravljanje projektom. Projekt je trajao pet godina te je bio podijeljen u pet faza. Nakon isporuke kompletnog rješenja, klijent je potpisao i SLA ugovor kako bi 24 h tjedno imao podršku tima Montelektrovih inženjera.

Više o klijentu. 

 

 

SEDIBENG, JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U više od 60 svojih pivovara, Heineken koristi Brewmaxx sustav upravljanja. S obzirom na to da je Montelektro jedan od vodećih integratora sustava tog Proleitovog rješenja i zahvaljujući ekspertizi stečenoj u velikim Heinekenim pivovarama poput onih u Den Boschu,  Meoqui i drugima, Heineken nas je angažirao za promjenu postojećeg sustava upravljanja i modernizaciju proizvodnje u njihovoj pivovari u Južnoafričkoj Republici.
Naši su stručnjaci trebali pripremiti projekt automatizacije koji uključuje zamjenu više od 10 000 komponenti. Bile su potrebne dvije godine za osmišljavanje i pripremu projekta prije nego što je bio isporučen klijentu. Puštanje u rad realiziralo je 17 eksperata organiziranih u četiri tima tijekom dva tjedna, a tijekom prvog tjedna bio je potreban cjelodnevni angažman tima.
Iako je prvotno planirano više zastoja, jedina kašnjenja su bila ona povezana s redovnim održavanjem, a prioritet prilikom puštanja u rad bio je usmjeren na kvalitetu proizvoda, a ne na prečace. Nisu zabilježeni problemi nakon što su instalacije predane i nakon što je započeo prvi ciklus proizvodnje.
Novi sustav automatizacije za proizvodnju piva i jabukovače poboljšao je mnoge procese. Klijentu je pružio suvremeni softver, mogućnost obnavljanja temeljnih uvjeta uklanjanjem svih zaobilaznih rješenja i bolju provjeru opreme i procesa.
Također je donio funkcionalnosti za rješavanje problema, poput prijave u sustav na razini operatera, korištenja video načina i bolje vizualizacije problema. Novi sustav automatizacije također je omogućio da, umjesto inženjera automatike, operater provjerava uvjete za sljedeći korak u sekvenci.
Ovaj projekt zamjene najveći je u Heinekenovoj povijesti jer je izveden u samo jednoj fazi. To je ujedno i jedan od najsloženijih Montelektrovih projekata u ovom dijelu svijeta.

Više o klijentu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

APAN, MEKSIKO

Jedan od najznačajnijih Montelektrovih Greenfield projekata je svakako isporuka cjelovitog rješenja za pivovaru u meksičkom Apanu. Pivovara ima godišnji proizvodni kapacitet od 12MhL te je dio najveće svjetske pivarske grupacije AbinBev. Sveukupno, sastoji se od 190 jedinica za koje je bilo potrebno pripremiti i realizirati elektro-projekt te automatizaciju. Hardverski inženjering projekta uključivao je pripremu nacrta sukladno klijentovim zahtjevima te meksičkim normama i standardima. Pritom je, dakako, bilo potrebno prilagoditi se i zahtjevima različitih komunikacijskih kanala (Ethernet, Profinet, FO, AS-i, Profibus PA & DP, PLC). Kompletan elektro-projekt uključivao je specifikaciju mrežne opreme, upravljačkih ploča, kabela, kabelskih ruta i drugih važnih dodataka.

 

U sklopu projekta instalirano je i u rad pušteno 64 ormara MCC, 5 PLC-eva te 34 signalne upravljačke ploče (field signal panel). Osim toga, isporučeno je više od 230 km raznih kabela, a kompletna kabelska ruta iznosila je 15 km. Za potrebe softverskog inženjeringa korišten je Siemensov Braumat V7.1, a ispitivanje je obavljeno u Montelektrovom virtualnom okruženju. Montelektrovi tim stručnjaka je rukovodio i procesom puštanja u rad i pokretanje sustava, koje je uključivao postavljanje kompletne mreže, montažu, pripremu kompletnog komunikacijskog sustava pivovare s trećim stranama, povezivanje sučelja svih jedinica te ispitivanje proizvodnog procesa i opreme.

Više o klijentu. 

 

 

BELJE, HRVATSKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belje je najveća poljoprivredna tvrtka u Jugoistočnoj Europi. Već više od tri stoljeća proizvodi kvalitetnu domaću hranu, a danas zapošljava 1800 ljudi koji rade u proizvodnji mlijeka i sireva, sušenog mesa, povrća, žitarica, vina i stočne hrane.

Naša zajednička uspješna priča odnosi se na implementaciju Montelektrova rješenja u njihovoj tvornici stočne hrane, čiji je godišnji proizvodni kapacitet 300 000 tona. U sklopu ovoga projekta modernizirali smo njihov pogon u Dardi. Proveli smo automatizaciju kompletne proizvodnje i procesa upravljanja materijalima i receptima te integracijom sa SAP-om omogućili izvještavanje o procesu proizvodnje. Projekt je uključivao automatizaciju strojeva i sustava različitih proizvođača, ukupne snage 3 MW: upravljački paneli SIMATIC, distribuirane periferije ET200S, sustav iFIX SCADA, ABB-ovi diskovi, Schneiderovi mlinovi za pelete, SIMATIC upravljačke ploče te Montelektrovi kontrolni ormari.

Više o klijentu.