Naše
Novosti

Pobjednici Montelektrove PLC radionice

22. listopada 2021. 

 

 

Ovogodišnje izdanje PLC radionice koju organizira studentska udruga EESTEC uz podršku Montelektra, okupila je trideset studenata  različitih inženjerskih disciplina, koji su pokazali svoje vještine i praktično znanje u programiranju PLC-ova.

U sklopu zadatka koji je pripremio Mislav Gazdović, ekspert za automatizaciju i voditelj Montelektrovog tima za razvoj i inovacije, studenti su trebali implementirali PLC program za automatsku kontrolu spremnika za fermentaciju.

Nakon što su se detaljno upoznali sa zadatkom i neophodnim tehnologijama, na raspolaganju su imali četiri dana za implementaciju upravljačkog algoritma.

Po tri člana u svakom timu radilo je na izradi sustava upravljanja procesima koji prati  stvarni proces proizvodnje u svjetskim pogonima. Natjecatelji su trebali kreirati nekoliko funkcionalnosti vidljivih na HMI sučelju: gumb za pokretanje sekvence, naziv i trajanje trenutno aktivnog koraka, mogućnosti za ručni unos podataka i odabir strategije upravljanja.

Žiri koji su činili Mislav Gazdović  i profesor Mario Vašak također je ocjenjivao kvalitetu predloženog rješenja za regulaciju izvođenjem simulacija i evaluacijom rezultata upravljačkog algoritma za hlađenje prema unaprijed definiranim kriterijima.  Kod vrednovanja kvalitete koda, bilo je važno da je kod jasno strukturiran i organiziran. U konačnici, trebao je biti lako razumljiv i jednostavan za održavanje i proširivanje.

Zadovoljstvo nam je objaviti da je tim „PLCajkaši“ pobijedio u natjecanju ostvarivši  najveći broj bodova.

Najbolje rješenje predložila su trojica programera čije područje interesa su upravo programabilni logički kontroleri te su za to primjereno nagrađeni.

Sve novosti

Show the newsfeed