Naše
Novosti

Isporuka tri kapitalna projekta za Heineken

 

Izazovna godina iza cijelog svijeta nije spriječila Montelektro da uspješno okonča tri vrlo zahtjevna projekta za kompaniju Heineken, jednog od svojih najvećih klijenata i jednog od lidera u svjetskoj pivarskoj industriji.

Više od deset godina uspješne suradnje s Heinekenovim pivovarama Nigerian Breweries, nastavljena je na projektu završetka migracije sustava automatizacije u njihovoj najvećoj pivovari u Nigeriji, koja se nalazi u gradu Ami u pokrajini Enugu.

Djelokrug rada uključivao je migraciju sustava Foxboro na sustav ProLeit brewmaxx, koji pokriva kompletan proces proizvodnje piva – od rukovanja sirovim materijalima, varionice, hladnog bloka do filtracije. Na ovome projektu bilo je angažirano oko 15 inženjera, od IT specijalista zaduženih za izradu i puštanje u rad IT infrastrukture te HMI, specijalista za automatizaciju koji su radili na razvoju softvera prilagođenog svim specifičnostima pivovare te voditelja projekta za koji su koordinirali sve tehničke i financijske aspekte projekta.

Pivovara Ama je najautomatiziranija od svih pivovara  kompanije Nigerian Breweries. Njezina godišnja proizvodnja iznosi oko 3 milijuna hektolitara piva koje plasiraju na nigerijsko tržište. Promjena između dva sustava upravljanja procesima je bila vrlo zahtjevna s obzirom  na to da je trebala biti realizirana bez zastoja u proizvodnji ( uz vertikalno pokretanje) i s obzirom na činjenicu da tržišna potražnja za pivom nije bila smanjena, kako je bilo očekivano za izvansezonski period. Zbog toga je pivovara u Ami čitavo  vrijeme radila s maksimalnim proizvodnim kapacitetom. Bilo je potrebno svega tjedan dana za potpunu migraciju sustava te deset dana za povećanje proizvodnje na totalni kapacitet.

Nakon okončanja projekta, dvije su kompanije nastavile suradnju na proširenju postojećeg proizvodnog kapaciteta na šest milijuna hektolitara godišnje, čija će realizacija biti ostvarena tijekom naredne godine.

Ta će suradnja uključivati proširenje nove varionice, jedinice za filtraciju te hladnog bloka od tri različita  dobavljača implementirana u postojećem sustavu brewmaxx.

Još jedan veliki projekt koji je Montelektro isporučio Heinekenu tijekom 2021. bio je za Heinekenenovu pivovaru u Sedibengu u Južnoj Africi. Projekt je trajao više od dvije godine te je uključivao izradu softverske aplikacije brewmaxx za varionicu, hladni blok te proizvodnju cidera, kao i puštanje u rad te obuku osoblja. To je bio jedan od najopsežnijih projekata migracije sustava upravljanja u povijesti Heinekena, koji je uključivao 10 000 predmeta i više od 25 000 signala.

Montelektrovi inženjeri u rad na projektu utrošili su više od 10 000 h rada u uredu i tvornici.

Novi, moderni softver za automatizaciju  poboljšao je proizvodne procese dodavši im nove funkcionalnosti.

Godišnja proizvodnja pivovare u Sedibengu  iznosi 2 milijuna hektolitara cidera i 7.5 milijuna kuna hektolitara piva. Buduća suradnja s Montelektrom uključivat će usluge redovnog održavanja, implementaciju projekta filtracije te sučelja SAP i LIMS.

 

Montelektro je isporučio i sustav automatizacije za proizvodnju u Thai Asia Pacific Brewery, koja se nalazi u Bangkoku u Tajlandu. Projekt je započet u siječnju 2020. godine, ali je privremeno zaustavljen zbog pandemije Covid – 19 te je nastavljen nakon šest mjeseci.

 

Nakon što su Montelektrovi stručnjaci razvili softversko rješenje, bilo je potrebno dodatna tri mjeseca za puštanje softvera u rad u Thai Asia Brewery. Suradnja s pivovarom na Tajlandu, uključivala je instalaciju novog sustava upravljanja za proizvodnju piva, isporuku servera, radnih stanica te PLC CPU-ova.

Postojeći, zastarjeli sustav upravljanja procesima zamijenjen je novim, suvremenim sustavom brewmaxx V9.7. koji se bazira na Rockwellovom PLC-u.

Zamjena sustava omogućit će pivovari bolju kontrolu procesa, bržu dijagnostiku, eliminaciju zastoja i uskih grla u proizvodnji te preciznije praćenje i poboljšanje proizvodnje. Suradnja Montelektra i pivovare Thai Asia Pacific, koja je u vlasništvu Heinekena od 1994. godine, nastavlja se u okviru Ugovora o održavanju.

Sve novosti

Show the newsfeed