Naše
Novosti

Hrvatsko rješenje za najveću pivovaru u Etiopiji

Montelektro je nedavno, u suradnji s tvrtkom 8Sigma, specijaliziranom za razvoj MES rješenja, isporučio softversko rješenje KegTNT (Keg Track&Trace) pivovari u Addis Ababi, koja je u vlasništvu kompanije BGI Ethiopia.

 

Rješenje je namijenjeno nadzoru i praćenju pivskih bačava kroz proces punjenja i distribucije, a osim u spomenutoj pivovari, tijekom 2021. godine bit će implementirano u još dvije pivovare u vlasništvu kompanije BGI Ethiopia, čija duga pivarska tradicija seže u prvu polovicu 20. stoljeća. Kompanija je dio francuske grupacije Castel, koja slovi za jednog od najvećih afričkih te je među deset najvećih svjetskih proizvođača piva.

 

Naručitelj iz Etiopije zahtijevao je novo, moderno rješenje koje će omogućiti bolje upravljanje flotom pivskih bačava, pridonijeti smanjenju troškova, poboljšati kontrolu kvalitete, osigurati bolji nadzor održavanja te spriječiti moguće gubitke pivskih bačava.

 

Djelokrug rada Montelektra i 8Sigme uključivao je stoga implementaciju rješenja KegTNT, koje koristeći RFID tehnologiju prikuplja i pohranjuje sve podatke o životnom ciklusu pivskih bačava. Osnovna svrha mu je u stvarnom vremenu omogućiti praćenje svake bačve u floti, bolji sustav održavanja te kontrolu kvalitete.

U sklopu projekta isporučena je aplikacija za tablete koja omogućava praćenje  procesa u samoj pivovari te aplikacija za pametne telefone namijenjena prodajnim agentima.

Osoblje zaposleno u odjelu održavanja, laboratoriju i skladištu tako će od sada za obavljanje svakodnevnih poslova upravljanja flotom pivskih bačava koristiti tablete opremljene RFID čitačima. S druge strane,  prodajni predstavnici zahvaljujući aplikaciji dostupnoj na mobitelu moći će prijaviti sve eventualne pritužbe krajnjih kupaca. Zahvaljujući KegTNT-u,  sve informacije dostupne su trenutno pa osoblje može pravovremeno reagirati i identificirati moguće probleme čak i prije nego se dogode.

 

Osim toga, KegTNT je integriran s automatiziranom i robotiziranom punionicom piva čiji je kapacitet punjenja do 900 bačava na sat. Ta integracija sustava omogućava pivovari automatsko prikupljanje podataka i analizu količine proizvedenog piva, broju neispravno napunjenih bačava, zastojima te drugim čimbenicima neophodnim za učinkovitu proizvodnju.

Sve navedeno pomoći će kompaniji BGI Ethiopia u boljem iskorištavanju resursa i upravljanju flotom pivskih bačava, a također i u očuvanju dobre reputacije i pozicije na tržištu.

 

Osim na spomenutom projektu, Montelektro i 8Sigma surađuju i na drugim projektima. Najznačajniji zajednički projekt svakako je razvoj i implementacija BeerVision-a : softverskog rješenja MES (eng. Manufacaturing Execution System) namijenjenog pivarskoj industriji.

BeerVision prati i upravlja proizvodnim  procesima u pivovarama svih veličina – od trenutka ulaska sirovine u proizvodnju do trenutka kada je konačni proizvod, u ovome slučaju, pivo spremno za isporuku na tržište. Tijekom proizvodnje, ovo rješenje Industrije 4.0 u stvarnom vremenu prikuplja i analizira podatke o cjelokupnom pivarskom procesu. Povezuje i integrira sustav upravljanja procesima (PCS) sa sustavom planiranja resursa (ERP). Omogućava jednostavnije i brže donošenje poslovnih odluka, poboljšanje kvalitete proizvoda i smanjenje troškova.

Sve novosti

Show the newsfeed